Първият в Източна Европа Кариерен център за хора с различни възможности отваря врати в София

На 7 октомври от 16:00 часа на официално събитие ще бъде открит първият по рода си кариерен център за хора с различни възможности „JAMBA – Хъб на възможностите“ в град София, кв. Лозенец, ул. „Бунтовник 50“.

JAMBA – Хъб на възможностите” е адаптирано пространство за обучение, достъпно за хора с функционални предизвикателства. Фокус ще бъде обучението на младежи, а освен основната обучителна дейност в Хъба се предвижда да се организират и социални и творчески събития като мотивационни лекции, изложби на творци, културни мероприятия, прожекции на адаптирани филми, творчески работилници и др.

“От създаването на фондация „Сошъл Фючър“ за нас беше ясно, че следва да създадем пространство, което да бъде олицетворение на всички наши убеждения – място, което вдъхновява хората и ги енергизира да вярват в себе си и в собствените си способности. Модерно, достъпно, адаптирано и приветливо – радваме се, че усилията ни се увенчаха с успех и днес можем да споделим този специален момент с Вас.”, споделя председателят на фондация „Сошъл Фючър“ Йоана Колева.

Създаването на Хъба затваря кръга от услуги, необходими за реализиране на дейности по обучение, вдъхновяване, овластяване, последваща кариерна реализация и активно включване в социалния и икономически живот в България. Пространството разполага с обучителна зала, зала за социални събития – изложби, културни събития, филмови прожекции и др., социално кафене. Капацитетът на центъра позволява обучението на над 350 души месечно, а основателите очакват над 5000 гости да посещават социалното кафене и събитията на месец.

Гости на откриването на 7 октомври ще бъдат кметът на София, Йорданка Фандъкова, кметът на район Лозенец, Константин Павлов, зам. кмет на район Лозенец, Михал Сотиров, партньори, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медии.

„JAMBA – Хъб на възможностите” се помещава на 224 кв. м. в общински имот, безвъзмездно предоставен от Столична община, Район Лозенец. Основен партньор за изграждането на пространството е Paradise Center.

Зад реализацията на проекта стои фондация „Сошъл Фючър”, чиято основна мисия е да подкрепя хората с различни възможности в България да добият професионални умения и компетенции. Екипът на фондацията съдейства за професионалното им реализиране и последващо развитие. От 2017 година насам над 500 души са преминали професионални обучителни курсове с помощта на фондацията, като 50% от всички обучени в адаптирана среда са били наети на работа.

„JAMBA – Хъб на възможностите” е реализиран с подкрепата на Столична Община, Paradise Center, JYSK, Coca-Cola HBC България, JTI, Botanic Lab, Telus International и Intex Design.

Източник: uspelite.bg